neděle 17. září 2017

Vzestup raketových dívek: Ženy, které nás hnaly kupředu. Od raketových střel k Měsíci a Marsu - Nathalia Holt

vzestup_raketovych_divek_3DVzestup raketových dívek: Ženy, které nás hnaly kupředu. Od raketových střel k Měsíci a Marsu - Nathalia Holt

Poutavý příběh o ženách, díky nimž se Američané dostali do vesmíru 

Když za druhé světové války potřebovala nově zřízená JPL (Jet Propulsion Laboratory – Laboratoř proudového pohonu) matematiky, kterým to rychle myslí a kteří dokáží vypočítat rychlost proudění nebo trajektorii rakety, přijali elitní skupinu mladých žen, kterým se přezdívalo „lidské počítače“. Ty se pouze s tužkou, papírem a nadáním pro matematiku nesmazatelně podepsaly na výzkumu raketového pohonu. Díky nim např. Spojené státy vyvinuly své první balistické střely.

Snem těchto žen však nikdy nebyl vývoj zbraní, ale výzkum vesmíru. Proto když se JPL stala součástí nové agentury zvané NASA, začaly pracovat na prvních sondách letících na Měsíc, Venuši, Mars a další vesmírná tělesa. Později, když digitální počítače téměř zcela nahradily lidské mozky, byla JPL jedinečná v tom, že si svůj tým žen uchovala a pouze změnila jejich náplň práce. Staly se z nich první programátorky a ženy–konstruktérky. Díky jejich úsilí jsme mohli do vesmíru vypustit rakety, které nám ukázaly obrysy naší sluneční soustavy. 

Kniha Vzestup raketových dívek vypráví příběh těchto vědkyň, které nejen že utvářely dějiny vesmírného programu, ale také vyšlapaly cestu pro další ženy, které toužily po vědecké kariéře. Kniha je výsledkem rešerší a rozhovorů s bývalými zaměstnankyněmi JPL. Nabízí tak jedinečný pohled na úlohu žen ve vědě a vrhá nové světlo jak na naši minulost, tak na to, kam budou směřovat naše další kroky.

POZORUHODNÝ PŘÍBĚH ŽEN,KTERÉ SPOLUVYTVÁŘELY DĚJINY A POLOŽILY ZÁKLADY VESMÍRNÝM MISÍM 

Kniha vypráví příběhy žen, které byly výjimečné a milovaly matematiku a práci s čísly. Pracovaly v Laboratoři proudového pohonu v kalifornské Pasadeně jako výpočtářky. Měly přezdívku "lidské počítače". Laboratoř proudového pohonu spadala pod NASA a snem pracovníků laboratoře bylo zkoumání vesmíru.

Vše začalo pokusy třech mladých mužů. Této skupince lidé přezdívali Sebevražedné komando. Na počátku bylo cílem vyvinout letoun s raketovým pohonem. V roce 1939 přibyli do týmu manželé Canrightovy, Barby a Richard, matematici. Barby byla první ženou, kterou laboratoř zaměstnala. Matematiku milovala a práce s čísly ji bavila víc než práce sekretářky a psaní na stroji.

V té době se pod pojmem "počítač" rozuměl člověk provádějící výpočty. Matematici prováděli složité výpočty a potřebovali k tomu pouze papír, tužku a mozek. Matematici pracovali v budově 11, v pozdějších letech v budově 22. Výpočtářky k výpočtům používaly tužky, velké množství bloků, logaritmická pravítka, matematické tabulky a pomocníkem jim byla také kalkulačka Friden. Nebyla to taková kalkulačka na kterou jsme zvyklí nyní. Kalkulačka Friden byla velká, těžká a zvládala pouze několik funkcí. Vzhledem připomínala psací stroj.


Tyto ženy prováděly velmi složité výpočty, převážně ruční výpočty a jediným technickým pomocníkem byla právě tato kalkulačka. To už si my, dnešní generace obklopena všemožnými technickými vymoženostmi, vůbec nedovedeme představit.

Do týmu postupně přibývaly další a další šikovné ženy, které matematika bavila. V této knize si čtenář přečte příběhy žen, jako jsou Barbara Levisová, Helen Yee Chovová, Janez Lawsonová, Macie Robertsová a další ženy.

Janez Lawsonová byla první afroameričankou, která získala kvalifikovanou pozici.

"V této práci musíte vypadat jako dívka, jednat jako dáma, uvažovat jako muž a dřít jako kůň"

Kniha je rozdělena na čtyři části.













Kniha je velmi zajímavá, čtenář se dozví spoustu zajímavých informací z oblasti vesmírného výzkumu.

Čtenář se také dozví spoustu zajímavých informací o vývoji počítače. První počítač IBM 701 byl sálový, velký a těžký a zabíral celou místnost. Podobný byl i IBM 704, jen byl o něco chytřejší. V té době matematici stále ještě víc věřili ručním výpočtům a tak ještě počítač nevyužívali naplno. A pak tu byl Burroughs E101, počítač velký jako psací stůl a byl velmi hlučný. V 60. letech přišla IBM s "malými počítači", které už se vlezly na pracovní stůl. Potom měli počítač IBM 1620, kterému dali dívčí jméno Cora. V roce 1974 společnosti Micro Instrumentation a Telemetry System představily Altair, stavebnici počítače. A pak už byly osobní počítače. Vývoj počítačů jde stále rychle dopředu. Od tehdejšího obrovského počítače k dnešním malinkým počítačům.

V roce 1960 měly ženy poprvé možnost vyzkoušet hormonální antikoncepci. Poprvé v historii tak měly ženy možnost kontroly nad tím, kdy otěhotní. Ženy pracovaly v laboratoři mnoho hodin denně, tak skloubit práci v laboratoři a rodinu, bylo náročné. S dětmi byly tyto ženy doma po porodu jen pár týdnů a přesto by se své práce v laboratoři nevzdaly. Pracovat na kvalifikovaných pozicích v té době nebyla samozřejmost, stejně tak studovat vysokou školu. Těmto ženám patří obdiv.

Kniha obsahuje i spoustu zajímavých fotek, které pomohou čtenáři si všechno líp představit.

Obálka knihy je povedená


Při čtení této knihy jsem používala hojně lepíky na zajímavé myšlenky.

Kniha se mi velmi líbila, dozvěděla jsem se spoustu zajímavých informací. Chvílemi bylo v knize na mě moc technických údajů, ale tolik mi to nevadilo. Věřím, že si kniha své čtenáře najde. Knihu doporučuji především čtenářům, které zajímá vesmírný výzkum. Jsem moc ráda, že knihu mám ve své knihovničce a mohla si knihu přečíst. Tyto ženy jsou pro mně hrdinkami.




Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji Nakladatelství Omega
Knihu si můžete koupit Knihy Dobrovský

Žádné komentáře:

Okomentovat