sobota 25. února 2017

Případy vrchního inspektora Gamache 1: Zátiší

Případy vrchního inspektora Gamache 1: Zátiší
Nakladatel: Knižní klub
Edice: Edice světový bestseller
Série: Případy vrchního inspektora Gamache (1.díl)
Pořadí vydání: 1. 
Rok a měsíc vydání: 2014/05
Počet stran: 328
Vazba: Pevná

Anotace:  Vražda a útulný kanadský venkov, kde se lidé doma ani nezamykají, to nejde příliš dohromady. Tím spíš, že se obětí stala vážená stará dáma a k násilné smrti došlo v lese, navíc překvapivým způsobem.
Armand Gamache, vrchní inspektor quebecké Sureté, který je k případu přivolán, však moc dobře ví, že i ta nejidyličtější místa na zemi mívají svá nebezpečná tajemství. „Na vraždě je zvláštní, že bývá spáchaná často desítky let předtím, než k ní skutečně dojde,“ říká gurmán Gamache a čtenáře čeká vskutku vybraná literární hostina. V pravém i přeneseném slova smyslu.


Představte si malebnou kanadskou vesničku, kde se všichni znají a lidé si doma nezamykají, protože tu vážnější zločin nebyl. Není ve vesničce ani policie. Tak se zdá, že život v této vesničce je idylický. Ovšem i na tomto idylickém místě mají lidé svá tajemství, i nebezpečná. A přesto na tomto idylickém místě dojde k zločinu a rovnou k vraždě. Obětí je vážená stará dáma Jane Nealová. Byla nalezena v lese a jelikož je zrovna lovecká sezóna, zdá se, že její smrt byla nešťastná náhoda. Krátce před smrtí Jane komise vybírá obrazy na výstavu ve Williamsburské galerii. I Jane přihlásí obraz Jarmareční neděle. Jak moc bude tento obraz důležitý při vyšetřování? K případu je přivolán Armand Gamache, vrchní inspektor quebecké Sureté.  Gamache říká "Na vraždě je zvláštní, že bývá spáchaná často desítky let předtím, než k ní skutečně dojde". Platí to i v tomto případu? Do týmu vyšetřovatelů patří i agentka Yvette Nicholová. Nadělá spoustu zmatků, ale má i dobré postřehy pro vyšetřování. Gamache během vyšetřování poznává obyvatele vesničky a postupně se odhalují mnohá tajemství z minulosti. Co se tedy doopravdy stalo?

Kniha se mi moc líbila a kouknu se v knihovně po dalším dílu této série. Jedná se o výbornou detektivku, i o zajímavý příběh obyvatel kanadské vesničky. Stejně tak o příběh k zamyšlení, o osudech a vztazích obyvatel vesničky a dávných tajemstvích. Za sebe knihu doporučuji, je výborně napsaná, četla se velmi dobře. Knihu jsem měla půjčenou z knihovny a měla jsem knihu doma pěkně dlouho. Po přečtení přemýšlím jak je možné, že na knihu došlo až teď. Jenže skvělých knih je spousta a času málo.

A co Vy? Četli jste tuto knihu? Jak se Vám líbila?

1 komentář:

  1. Tak to jsi mě celkem nalákala, protože to zní skvěle a navíc jsem o knize ještě neslyšela! Díky za tip :)

    OdpovědětVymazat