čtvrtek 3. listopadu 2016

Strom odvahy - Diane Chamberlainová

Strom odvahy - Diane Chamberlainová 
Nakladatel: Ikar
Pořadí vydání: 1.
Rok a měsíc vydání: 2003/02
Vazba: Pevná

Anotace:  Janine Donohueová, rozvedená matka osmileté Sophie, žije poblíž rodičů na starobylém virginském sídle a věnuje se jen dítěti. Dcerka trpí vážnou ledvinovou chorobou, u níž nepomáhá standardní léčba ani transplantace. Janine ji proto přihlásí do klinické studie, která prověřuje účinky bylinného léku. Svým rozhodnutím se však dostane do střetu s rodiči i bývalým manželem Joem. Pochopení nalézá jen u Lucase, sympatického málomluvného zahradníka, který pracuje v sídle jejích rodičů. Ti mu však nedůvěřují a jeho zájem o Sophii jim připadá podezřelý.
Holčičce léčba natolik prospívá, že se Janine odváží pustit ji na víkendový výlet se skautkami. Od jejího odjezdu je jako na jehlách a bojí se, aby se dcerčin stav nezhoršil. V neděli netrpělivě vyhlíží bílou hondu, která má přivézt její holčičku z prvního dobrodružství mezi dětmi.
Míjejí minuty, posléze hodiny, a vůz nikde. Když se na parkoviště snese soumrak, musí si Janine přiznat neuvěřitelnou pravdu: dcerka zmizela - auto, v němž jela s kamarádkou a jednou z vedoucích, jako by se propadlo do země. Rozbíhá se pátrání, ale policie je bezradná a Janine nakonec nevydrží sedět se založenýma rukama. Najme si helikoptéru a letecký průzkum okolí ji přivede k hrůznému nálezu. Ani ten však nedává odpověď na její otázky: Kde je vlastně Sophie? Může bez léků a potřebné hemodialýzy přežít? A je Lucas opravdu tím, za koho se vydává?


Sophie je osmiletá holčička a trpí vážnou ledvinovou chorobou. Matka Janine Sophii přihlásí do studie, kde se testuje bylinný lék. Toto rozhodnutí se nelíbí ani rodičům Janine , ani bývalému manželovi. Lék holčičce pomáhá a tak se Janine rozhodne pustit holčičku na víkendový výlet se skautkami.  Janine má velké obavy jak to holčička zvládne, hlavně zdravotně. V neděli Janine jede na místo, na parkoviště, kam mají skautky i Sophie přijet. Přijede ovšem jen jedno auto a druhé ne. Sophie spolu s další holčičkou a jednou vedoucí zmizely. Tak se rozbíhá pátrání. I Janine po dcerce pátrá, dokonce si vypůjčí helikoptéru a pátrá na vlastní pěst. Má velké obavy jak dlouho vydrží bez léků. Velkou oporou je Janine Lucas. Lukas je zahradníkem v sídle Janiných rodičů. Ti mu nevěří a je jim jeho velký zájem o Sophii podezřelý. Kdo Lucas opravdu je? Jaká tajemství skrývá? 

Kniha se mi velmi líbila. S napětím jsem prožívala příběh Sophie a moc držela palečky, aby všechno dopadlo dobře a nejen pro Sophii, ale i ostatní. Jedná se o silný příběh a došlo i na slzičky. Příběh o tom, že i to, co vypadá jednoznačně, může být úplně jinak. Knihu doporučuji. Já se v knihovně kouknu po dalších knihách této autorky.

Žádné komentáře:

Okomentovat