pondělí 1. srpna 2016

Nalehko - Clara Bensenová

Nalehko - Clara Bensenová

Nakladatel: Metafora
Rok a měsíc vydání: 2016/07
Pořadí vydání: 1.
Počet stran: 216
Vazba: Pevná

Anotace: Minimalistický příběh o lásce a putování... Dva lidé, tři týdny, osm zemí a žádná zavazadla
Svérázná americká dvojice vyráží na neuvěřitelnou cestu. Jednadvacet dní, osm zemí, skoro pět tisíc kilometrů. Žádné plány, žádné hotely a žádná zavazadla. A žádné šaty na převlečení. On má jen to, co se mu vejde do kapes, ona si bere kabelku. Ona je Clara, životní krizí trochu pošramocená mladá dáma, on je Jeff, profesor, který si libuje v šílených oděvech a v rámci experimentu se například pokoušel bydlet v kontejneru. Poznali se na internetové seznamce.
A pak si šli koupit letenku. Pro začátek do Istanbulu.
Jako novodobí tuláci bez tíže pak pokračují dál. Řecko, Chorvatsko, Maďarsko, Skotsko, Anglie... Když se pak vracejí, ve stejných šatech, v jakých vyjeli, vezou si domů něco víc než suvenýry.
Naději. Nebo dokonce lásku?

Clara a Jeff se poznali na internetové seznamce. Jednoho dne Jeff navrhne Claře letní putování a Clara souhlasí. Jeff ovšem není obvyklý cestovatel. Jedou bez zavazadel, jen v oblečení, co mají na sobě a s věcmi, co mají v kapsách a Clara v kabelce. Nemají žádné plány, žádné domluvené hotely. Jen využijí Couchsurfingu a rozešlou spoustu žádostí s prosbou o přespání. Koupí si letenky a jejich prvním cílem je Istanbul. Následuje Řecko, Chorvatsko, Maďarsko, Skotsko, Anglie. 21 dní cestování, zajímavých zážitků, příjemných i nepříjemných. Není to jen 21 dní cestovatelských zážitků, ale také cesta do vlastního nitra. Jeff má hodně zkušeností s cestováním bez zavazadel a plánů. Projel tímto způsobem spoustu zemí.. Clara je v tomto způsobu cestování nováček a má to jako žena o trošku těžší. Postupně se Clara skvěle přizpůsobí a cestu si užívá naplno. Z cesty si dovezou pár suvenýrů a mnohem víc.

Kniha se mi velmi líbila a 21-denní cestu Clary a Jeffa jsem si užívala. Měla jsem tak možnost nakouknout do několika zemí, z různých pohledů. Cestovat bez zavazadel a plánů tolik dní, pro mně nepředstavitelné, ale nemusí to být nakonec tak špatné. Kniha je pro mně i knihou k zamyšlení. Ke knize se budu ráda vracet. Knihu doporučuji těm čtenářům. kteří rádi čtou o cestování i těm čtenářům, co hledají cestu ke svému nitru.

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji Nakladatelství Metafora
Knihu si můžete koupit zde

Žádné komentáře:

Okomentovat