středa 17. srpna 2016

Dánská dívka - David Ebershoff

Dánská dívka - David Ebershoff
Nakladatel: Domino
Pořadí vydání: 2.
Rok a měsíc vydání: 2016/01
Počet stran: 376
Vazba: Pevná 

Anotace: 
Působivý román napsaný podle skutečného příběhu, nyní i ve filmové podobě s Eddiem Redmaynem a Alicií Vikanderovou v hlavních rolích.
Románové zpracování skutečného příběhu malíře Einara Wegenera a jeho manželky Grety začíná nevinnou prosbou o pomoc, aby se na dalších stranách rozvinulo ve strhující vyprávění o neobvyklé lásce, osobní svobodě a odvaze vzepřít se obecnému mínění.
„Uděláš pro mě něco?" zeptala se Greta a netušila, co tím rozpoutá. Potřebovala dokončit obraz, a protože jí nepřišla na závěrečné sezení modelka, neviděla jinou možnost, než použít jako náhradní model svého muže. Sotva si však Einar oblékne punčochy, dámské šaty a střevíce, v jeho nitru se cosi změní: uvědomí si, že je ve skutečnosti ženou, nikoli mužem, a zatouží po změně pohlaví.
Není to však snadné. Einarův příběh se odehrává ve dvacátých letech, kdy lidé jako on často končí v ústavech pro choromyslné. V pařížských salonech možná dekadence dostupuje vrcholu, ale ve většinové společnosti stále převládá názor, že cítit se jako zajatec ve vlastním těle může jen psychopat, a toho je nutné razantně léčit.
Einar už ale sní svůj velký sen a nechce se jeho splnění vzdát. Kolik osobní odvahy, pochopení a podpory bude potřebovat, aby se mohl vnitřně osvobodit? Jak silná musí být láska ženy, která je ochotna vyhovět tak nevšednímu přání svého muže? Jaké jsou pocity člověka, který by rád unikl své předem dané identitě?

Píše se rok 1925 a v Kodani žije jeden malíř. Einar Wegener je malíř, který maluje krajinky. Jeho manželka Grega maluje portréty, většinou v životní velikosti. Jednoho dne Gretě nepřijde klientka opakovaně na zkoušku. Tak Greta požádá Einera, jestli by pro ni něco neudělal. Netuší jak moc to jejich životy změní. Einar si navleče punčochy a obuje boty a Greta pracuje na obrazu. Potom požádá Einera, jestli by si neoblékl šaty. Einer vyhoví a tak zrodí se Lili. Po této události se Lili objevuje častěji. Einar si stále víc uvědomuje, že je ve skutečnosti ženou a zatouží po změně pohlaví. Což v té době není jednoduché. V roce 1929 se Einar a Grega přestěhuji do Paříže. U Einara se objevuje krvácení. Objeví se a zase zmizí. Greta hledá pro Einera doktora, který by mu pomohl. Jednoho najde a nedopadne to dobře. Později najde profesora Bolka, který je schopen Einerovi pomoct. Tak se Einer roku 1930 vypraví do Drážďan na kliniku, kde podstoupí několik operací.

Kniha se mi velmi líbila. Je to krásný příběh, inspirovaný skutečným příběhem malíře Einera Wegenera. Krásný příběh neobvyklého manželství Einera a Grety. Krásný příběh přeměny Einera v Lili. Knihu doporučuji.

Žádné komentáře:

Okomentovat