neděle 26. června 2016

Porodní bába z Benátek - Roberta Richová

Porodní bába z Benátek - Roberta Richová
Nakladatel: Knižní klub
Pořadí vydání: 1.
Rok a měsíc vydání: 2015/12
Počet stran: 256
Vazba: Pevná

Anotace: Píše se rok 1575 a Hanna je i přes své mládí nejvyhlášenější porodní bábou v Benátkách. Mohla by si šťastně žít, jenže jejího milovaného manžela zajali na obchodní plavbě a drží ho na Maltě jako otroka. Hanna tajně používá při porodech svůj vlastní vynález, „porodní lžíce“. Taková pomůcka není povolena, a proto je to velmi nebezpečné. Jednoho dne se Hanně naskytne příležitost získat dost peněz, takže by mohla svého Izáka vykoupit. Kvůli tomu však musí podstoupit strašlivé riziko, ohrožující nejen ji samotnou, ale celé ghetto. A netuší, že zanedlouho se ocitne ve víru dramatických událostí...

Hanna je i přes své mládí nejlepší a nejvyhledávanější porodní babou v Benátkách. Při porodech používá i svůj vynález "porodní lžíce", ale tajně, protože tato pomůcka není povolena a byly by velké problémy, kdyby se to zjistilo. Touto pomůckou ovšem zachraňuje spoustu dětí. Hannin manžel Izák je na Maltě jako otrok. Hanna chce získat dostatek peněz, aby mohla Izáka vykoupit. Jednoho dne se jí naskytne příležitost. Do jejího domu přijdou dva muži a chtějí s ní mluvit. Muži po Hanně chtějí, aby šla pomoct při porodu manželky jednoho z mužů. Je to velké riziko, ale muži slíbí Hanně hodně peněz, tak se Hanba rozhodne do toho rizika jít. Uvědomí si totiž, že za ty peníze by mohla Izáka vykoupit. Ovšem netuší, co všechno se přihodí. Povede se Hanně získat pro Izáka svobodu?

Kniha se mi velmi líbila, určitě se kouknu po další knize s touto tématikou. Zajímají mně porodní baby, jaké techniky při porodech používali a jak to bylo mnohdy těžké miminka udržet naživu.

Jakou knihu s touto tématikou byste mně doporučili Vy?



1 komentář:

  1. Tak to je paradni kniha! Vsimla jsem si ji na Moba a pak na ni pres vsechen stres zapomnela. Dekuju za pripomenuti.
    Katy

    OdpovědětVymazat