sobota 21. května 2016

Pět dní - Julie Lawson Timmerová

Pět dní - Julie Lawson Timmerová
Nakladatel: Fortuna Libri
Pořadí vydání: 1
Rok a měsíc vydání: 2014/09
Počet stran: 368
Vazba: Pevná


Anotace: Strhující příběh o lásce, přátelství, odpovědnosti, odvaze, o síle vzepřít se ranám osudu. 

Zbývá pět dní - pět dní do fatálního rozhodnutí, jež ukončí utrpení hlavní hrdinky, ale ovlivní i život její rodiny a přátel. Sebevědomá, ctižádostivá právnička Mara jednoho dne zjistí, že trpí nevyléčitelnou Huntingtonovou chorobou, která postupně ničí nejen její tělesnou schránku, chování a vzhled, ale především její intelektuální schopnosti. Dá si slib, že vydrží do chvíle, kdy už nebude moci žít důstojně a stane se pro svou dceru a manžela i pro rodiče nesnesitelnou přítěží. Není to snadné rozhodnutí, ale Mara je odhodlaná slib dodržet a na osudovou chvíli se systematicky připravuje.
Na internetu se virtuálně sblíží se Scottem. I on stojí před bodem zlomu. I jemu nemilosrdně běží čas a blíží se chvíle, kdy se bude muset rozloučit s chlapcem, o nějž se společně se svou ženou staral, když si chlapcova matka odpykávala trest ve vězení.

Mara žije s manželem Tomem a pětiletou dcerou Laks. Před čtyřmi lety se Mara dozvěděla svou diagnózu a ta zní Huntingtonova choroba. Huntingonova choroba je degenerativní neurologická choroba, charakterizovaná snížením mentálních funkcí postupnou ztrátou fyzické kontroly. Jedná se o nevyléčitelnou chorobu. Mezi symptomy také patří deprese, úzkost, výkyvy nálad, zapomnětlivost. Postupný úbytek schopnosti provádět denní činnosti. Nakonec neschopnost chodit, mluvit, polykat, pečovat o sebe a v závěru naprostá závislost na druhých. Mara si tohle všechno uvědomuje a nechce být pro svou dceru, manžela i pro rodiče nesnesitelnou přítěží. Proto dojde k určitému rozhodnutí, že vydrží do chvíle, kdy už nebude moci žít důstojně. Její rozhodnutí ukončí její trápení, ale ovlivní životy všech ostatních. Určí si den a to den svých narozenin. Do tohoto dne zbývá 5 dní. Na všechno se důkladně připravuje. Vyřizuje spoustu  věcí a píše také dopisy své dceři a manželovi, které nechá v ten den manželovi pod polštářem v době, kdy chodí běhat. Během těchto pěti dní pozná taxikáře Harryho, který ji vozí a pomáhá při vyřizování různých věcí a je Maře také psychickou oporou a vypráví ji i svůj příběh. Doveze ji i do školy, kam chodí její dcera. Ve  škole dojde k velmi nepříjemné události, dcera se za svou matku stydí. Mara stále vyřizuje spoustu věcí. Den osudného a ne lehkého rozhodnutí se blíží.

Scott žije se svou manželkou Laurie a společně se starají o chlapce Curtise, jehož matka si odpykává trest ve vězení. Starají se o Curtise celý rok a pomalu se blíží den, kdy se budou muset rozloučit, protože Curtisova matka se má brzo dostat z vězení. Nebyl to jednoduchý rok, ale Scott i Laurie si k chlapci vytvoří hezký vztah. Pro Scotta a Laurie je to i dobrý rok, protože zjistí, že čekají konečně své miminko. Den propuštění Curtisovy matky z vězení je tady a loučení je těžké hlavně pro Scotta. Jaký bude jejich další život?

Na internetu se virtuálně sblíží Mara se Scottem a komunikují spolu na fóru.

Kniha se mi velmi líbila. Jedná se o nádherný, smutný příběh. Je to i příběh k zamyšlení. K zamyšlení nad tím, jak moc je důležité v životě zdraví. A jak moc člověka i jeho rodinu ovlivní nemoc. Přiznám se, ke konci došlo i na slzičky a myslím, že to tak bude u mnoha čtenářů, hlavně čtenářek. Knihu mám půjčenou z knihovny, ale uvažuji, že si knihu pořídím i do své knihovničky.

Žádné komentáře:

Okomentovat